Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αυτοεκτίμηση & κοινωνικοποίηση (α' μέρος)

Τι σημαίνει άραγε αυτοεκτίμηση;
Αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, που αποκαλύπτει αν είμαστε ικανοποιημένοι ή όχι με την εικόνα μας, και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ξεκινά από την παιδική ηλικία, θεμελιώνεται στην εφηβεία και έχει καθοριστική σημασία για την ψυχική μας ισορροπία, για τις μετέπειτα διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Όταν είναι θετική, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Όταν όμως είναι αρνητική, γεννά πόνο και απογοήτευση. Αν θέλουμε η αυτοεκτίμησή μας να είναι απόλυτα ισορροπημένη, πρέπει να καλύπτονται εξίσου οι τρεις βασικές παράμετροι: να διατηρούμε τον αυτοσεβασμό μας σε κάθε περίπτωση, να πιστεύουμε στις ικανότητές μας και να ενεργούμε χωρίς να φοβόμαστε την αποτυχία και το κυριότερα, να αντιστεκόμαστε την ψυχοφθόρα δύναμη της αρνητικής κριτικής των άλλων.
Από την αρχή της ζωής μας, έχουμε μάθει αν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με την εικόνα που θεωρούμε πώς θα ήθελαν να αντικρίζουν οι άλλοι...
Η παιδική ηλικία σίγουρα είναι πολύ σημαντική, αλλά η εφηβεία είναι ακόμα πιο κρίσιμη. Εκεί η παρέα παίζει πρωταρχικό ρόλο και η ένταξη σε μια ομάδα ανθρώπων έχει πρωταρχική σημασία. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να παράσχει στο άτομο, τις ικανότητες και τις συνήθειες που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή του στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου